İntaniye

Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Bölümümüzde;

Ateşli hastalıklar

Grip

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve şüpheli cinsel ilişki sonrası tarama

İshaller

HIV

AIDS

Sarılık (hepatitler)

Tifo

Bruselloz

Solunum yolu enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonları

Yumuşak doku enfeksiyonları

Osteomiyelit

Spondilodiskit

Akciğer dışı tüberküloz vb. 

 

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji kliniklerimizde tanı ve tedavi işlemleri sıklıkla yapılan bazı hastalıklar şöyledir:

Bakteri, Virüs, Mantar ve Parazit Kaynaklı Hastalıklar

Bu tür hastalıklar vücuda yerleşen bakteri, virüs, mantar veya parazitlerden kaynaklanır. Bu tür hastalık yayan canlıların kişiden kişiye bulaşması solunum, kan, vücut sıvısı gibi birçok yolla gerçekleşebilir. Hastalığın türüne göre tedavi süresi ilaçlarla olabileceği gibi cerrahi yollara da başvurulabilir. Genel olarak bakteri, virüs, mantar ve parazit kaynaklı hastalıklar ateş, ishal, kas ağrıları, öksürme ve yorgunluk gibi belirtiler gösterir. Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde bir uzmana danışmak gerekmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan başlıcaları HIV, AIDS, Hepatit B, bel soğukluğudur. Bu hastalıklar dışında da cinsel yolla bulaşan hastalıklar mevcuttur ancak en riskli gruplar bu hastalıkların mevcut olduğu gruplardır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en etkili yolu korunmanın yanı sıra tek eşliliktir. Kondom kullanımı gibi yöntemler cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından etkili olsa da kesin çözüm değildir. Uçuklar veya siğiller kondom kullanımına rağmen bulaşma riskine sahiptir. Bu riskler göz önüne alınarak cinsel ilişkilerde hastalıklardan kaçınmak açısından korunmak gerekmektedir. 

HIV ve AIDS

HIV ve AIDS cinsel birleşme sonucunda vücudun farklı yerlerine yerleşebilmesine rağmen asıl etkilerini bağışıklı sistemi üzerinde gösteren hastalıklardan başlıcalarıdır. Bu virüsler sanılanın aksine vücuda yerleşmesiyle bireyde ölüm riskine yol açmaz. Asıl ölüm riskine yol açan bireylerin bağışıklık sisteminin zayıflayarak vücudun savunmasız hale gelmesidir. HIV ve AIDS virüslerinin yerleştiği bireyler basit bir grip hastalığına bile yakalansalar bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle grip hastalığından dolayı ölüm risk grubuna girerler. Bu hastalıklardan korunmak amacıyla korunmak ve rutin hastane kontrollerini aksatmamak gerekir. 

Hepatit (Sarılık) Türleri

Sarılık hastalığı cildin ve göz beyazının sarılaşmasına bağlı bir durumdur. Bu durum birçok hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabilir. Hepatosellüler sarılık, tıkanma (Obstrüktif) sarılığı ve hemolitik sarılık olmak üzere üç farklı türü vardır. Kandaki bilirubin oranının ölçülmesi ile teşhis edilir. Hastalığın tedavisinde bilirubin oranın düşürülmesi temel amaçtır. Kandaki bilirubin oranı düşürülerek hastalığın tedavisi yapılır.