Genel Cerrahi

Genel Cerrahi

Genel cerrahinin başlıca ilgi alanları; karın boşluğundaki organların hastalıkları (karaciğer, safra kesesi, mide, ince ve kalın bağırsaklar, apandisit), meme, tiroid hastalıkları ve yara iyileşmeleridir. Bu kapsamda özellikle diyabet ve damar hastalıklarına bağlı ayak, el ve diğer yaralar özellik arz etmektedir.

 Günümüzde özellikle karın içi organları cerrahi uygulamalarında kapalı ameliyat yöntemleri olarak bilinen laparoskopik uygulamalar ön plandadır.

Ayrıca, obezite olarak tanımladığımız aşırı şişmanlığın insan sağlığını önemli ölçüde tehdit eden ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalık haline gelmiş olması, obezitenin cerrahi olarak iyileştirilme seçeneğini (obezite cerrahisi) sağlığın olmazsa olmazı haline getirmiştir.

 Obezite ve Metabolik Cerrahi Revizyon Ameliyatları

Revizyon ne demektir?

Düzeltme yapmak anlamına gelen revizyon, tıp cerrahi terminolojisinde çeşitli sıkıntılara neden olan ameliyatın sıkıntıların giderilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için başka bir ameliyata dönüştürülmesi olarak nitelendirilmektedir.

 Obezite cerrahisi nedir?

Obezitenin cerrahi tedavisi son 50 yıl içerisinde çok çeşitli yöntemlerle uygulanmış, zaman içerisinde gelişmiştir.
Bunların başlıcaları:

  • Vertikal band gastroplasti ( VBGP )
  • Vertikal gastrektomi
  • Ayarlanabilir silastik gastrik band (ASGB)
  • Biliopankreatik diversion ( BPD )
  • Duodenal switch
  • Roux-n-Y gastrik bypass ( GBP )
  • Minigastrik By pass
  • Transit Bipartisyon
  • Sleeve gastrektomidir.

Bazı müdahaleler yerlerini, uygulaması daha etkin ve komplikasyon oranları daha düşük yöntemlere bırakmış, artık uygulanmamaktadır. Bütün cerrahi yöntemlerin etki mekanizması gıda alımını kısıtlanması ve bazı yöntemlerde hem kısıtlanması hem de emilimin azaltılması şeklindedir. Her birinin komplikasyon çeşitleri ve riskleri benzer olmakla birlikte farklıdır.

 Obezite ve metabolik cerrahide revizyon gerekli midir?

Obezite ve metabolik cerrahi diyabet, hipertansiyon, psikolojik ve sosyal sıkıntılar, uyku apne sendromu, eklem kireçlenmesi gibi yandaş seyreden bir çok hastalığın şifası olduğu iyi bilinmektedir. Uygulanan tüm yöntemler mide ve bazen ince barsaklar üzerine daraltıcı, yol değiştirici işlemler olarak düşünülebilir.  Bu nedenle operasyonların özü itibari ile uzun vadede reflü, mideye safra reflüsü, emilim eksliğine bağlı demir eksikliği anemisi, vitamin eksiklikleri, osteoporoz, aşırı kilo kaybı, yetersiz kilo kaybı, kilo tekrar alımı gibi durumlar görülebilmektedir. Çoğu zaman diyet ve ilaç tedavisi ile düzeltilebilen bu durumlar nadiren de olsa yeniden cerrahi müdahale gerektirmektedir.

 Revizyon ameliyatları riskli midir?

Tabi ki tüm ameliyatların olduğu gibi revizyon ameliyatlarının da riskleri mevcuttur. Bu riskler mide barsak ameliyatlarının ortak risklerini barındırmakla birlikte ikinci ameliyat olduğu için karın içi organ yapışıklığı gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. Haliyle hastanın kendine has içinde bulunduğu duruma göre de değişebilmektedir. Örneğin aşırı kilo kaybı olan hastada beslenme yetersizliği bulunabilir. Besin ve vitamin eksikliklerinin ameliyata etkisi bulunmaktadır.