Kasık ağrısı neden olur? Kasık ağrısı nasıl geçer?

Kasık ağrısı, pek çok insanın yaşadığı, yaygın sağlık sorunlarından bir tanesidir. Hareketsiz bir yaşama, yoğun strese ya da  yorgunluğa bağlı olarak vücudun birçok bölgesinde kısa süreli ağrılar oluşabilir. Bu ağrılar çoğu zaman günlük yaşamı çok fazla etkilemez. Dolayısıyla da bu problemi yaşayan bireyler genellikle hastaneye gitmeye ve sorunun nedenini öğrenmeye gerek duymaz. Fakat bunların uzun sürmesi durumunda nedeninin mutlaka araştırılması gerekir. Kasıklarda ağrı tek başına bir hastalık olmayıp birçok farklı sağlık sorununun belirteci olarak ortaya çıkabilir. Kadınlarda görülen kasık ağrısının en yaygın nedeni üreme sistemine ilişkin yumurtlama gibi olağan bir durum olabilir. Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da bu ağrının sebepleri arasındadır. Erkeklerde ise kasık ağrısı genellikle kas gerilmesi, testislere ilişkin hastalıklar ve böbrek taşı gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkan bir problemdir.

Kasık ağrısı nedir?

Tıpta pelvik ağrı olarak da adlandırılan kasık ağrısı, karın ve pelvis bölgesi olarak adlandırılan bölgenin alt kısımlarında oluşan ağrı hissidir. Kadınlarda ve erkeklerde farklı sağlık problemlerini işaret eden kasık ağrılarının nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Ağrı sürekli ve sabit olabilirken aralıklı olarak da kendini gösterebilir, bazı durumlarda hafif sızlama şeklinde seyrederken bazı durumlarda ise şiddetli bıçak saplanması hissiyatı oluşturabilir. Ağrının şiddetli olduğu durumlarda, bu his bel ve sırt bölgelerine de yansıyabilir. Nedenine bağlı olarak değişmekle birlikte kasık ağrıları eğilme, çömelme gibi vücut pozisyonunu değiştiren hareketlerde, cinsel aktivite esnasında veya idrar yapımı sırasında artış gösterebilir. Kısa süreli ve keskin, kıvrandırıcı ağrılar akut kasık ağrısı olarak nitelendirilirken; 6 ay ve daha uzun süredir devam eden sürekli ağrılar kronik kasık ağrıları olarak tanımlanır.

Kasıklarda ağrının oluştuğu bölge bazı durumlarda ağrının kaynağı ile ilgili de bilgi verir. Kasığın herhangi bir bölgesine baskı uygulandığında, ağrı hissinin artması genellikle kadınlarda oluşan yumurtalık kistleri gibi iç organlara ilişkin sorunları işaret eder. Sol kasıkta ağrı sol yumurtalığa, sağ kasıkta ağrı oluşumu sağ yumurtalığa veya bu bölgede yer alan diğer organların hastalıklarını gösterebilir. Ağrının sebebinin ne olduğuna hekim tarafından yapılacak fiziksel muayene ve görüntüleme yöntemlerinin incelenmesi sonucunda karar verilir. Pek çok ciddi hastalığın belirteçleri arasında da yer alan kasık ağrısı mutlaka üzerinde durulması ve sebebinin araştırılması gereken hassas bir konudur.

Kasık ağrısı neden olur?

Kasıklarda oluşan ağrının birçok sebebi olabilir. Erkeklerde oluşan kasık ağrıları pelvik bölgedeki kasların zorlanmış olması gibi basit nedenlere bağlı olabileceği gibi enfeksiyonlardan kaynaklı olarak bu bölgedeki lenf bezlerinin şişmesi, mesane enfeksiyonları, testislerde şişme, böbrek taşı, kasık fıtığı, testislerin şişmesi, torsiyonu (bağlanması) ve su toplaması gibi daha ciddi sorunları da işaret edebilir. Kadınlarda üreme organlarının bu bölgede geniş yer kaplaması ve hastalıkların yanı sıra menstruasyon (adet) döngüsü boyunca vücutta gerçekleşen olaylar nedeniyle olağan ağrıların oluşması da söz konusudur. Bu nedenle kasık ağrısının kadınlarda erkeklere oranla daha sık gözlendiği söylenebilir.

Kadınlarda yumurtlama ağrısı, adet sancısı gibi durumlar kasık ağrısının normal olarak nitelendirilebileceği, aşırıya kaçtığı zaman ilaçlar yardımıyla hafifletilebileceği durumlardır. Fakat rahim ve yumurtalık enfeksiyonları, yumurtalıklar ve endometriumda oluşan kistler, kasıklarda ağrı oluşumu ile belirti veren ve tedavi gerektiren hastalıklardır. Bunlar dışında kasıkta ağrı oluşumuna yol açabilen nedenler ise şunlardır:

  • Pelvik inflamatuar hastalık (PID)
  • Yumurtalık kistlerinin patlaması ve kendi etrafında dönmesi (burkulması)
  • Rahmin dış duvarında bulunan ve boyutları 5 santimetreden büyük olan kistler
  • Endometriozis ve adenomyozis
  • Endometrial polip
  • Spiral kullanımı
  • İdrar yolu enfeksiyonu, sistit ve üretrit
  • Yakın zamanda yapılan doğum ve sezaryen ameliyatları
  • Aşırı aktif mesane
  • Kasıkta fıtık
  • Apandisit
  • Mesane ve idrar yollarında taş ve kum oluşumları
  • Kabızlık
  • Dış gebelik
  • Düşük
  • Servikal stenoz
  • Bel fıtığı
  • Stres
  • Depresyon ve diğer psikolojik hastalıklar

Kasık ağrısı tanısı nasıl konulur?

Kasık ağrılarında tanının koyulması, ağrının kaynağının bulunması anlamını taşır. Ağrıya neden olan sorunun belirlenmesinde hekim tarafından yapılacak olan fiziki muayeneye ek olarak tanı testleri, ultrasonografik görüntüler ve hastanın detaylı öyküsü değerlendirilir. Bu süreçte hangi test ve tetkiklerin uygulanacağı hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Kasık ağrısının nedeninin belirlenmesinde kullanılan tanı testleri şunlardır:

  • Kan ve idrar tetkikleri
  • Vajinal kültürlerin laboratuvar ortamında incelenmesi
  • Gebelik testi
  • Gaita (dışkı) testi
  • Pelvis bölgesine ilişkin röntgen ve ultrasonografi incelemeleri
  • Kemik yoğunluğu testi
  • Tanı amaçlı (diyagnostik) laparoskopi
  • Kolonoskopi ve histeroskopi
  • Pelvis bölgesi ve batına ilişkin BT (bilgisayarlı tomografi) çekimleri

Kasık ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Yapılan tanı testleri sonucunda kasık ağrısının nedeninin tespit edilmesi, tedavi planının başlatılması için yeterlidir. Ağrıya neden olan altta yatan hastalık belirlendikten sonra bu hastalığa yönelik olarak yapılacak tedavi kasık ağrısının iyileştirilmesinde de etkili olacaktır. Kasık ağrısına yönelik olarak ilaç tedavisi uygulaması yapılabilir. İbuprofen, asetaminofen ve aspirin gibi ağrı kesiciler kasık ağrıları üzerinde oldukça etkilidir. Ağrının nedeni kasık bölgesindeki kasların spazmı ise kas gevşetici hap ve kremler kullanılabilir. Regl dönemi veya yumurtlama günlerinde hormonal değişimlerin etkisiyle ortaya çıkan ağrıların tedavisinde hormon içerikli ilaçlardan faydalanılabilir. Vajina, rahim, yumurtalıklar veya tüplerin enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkan ağrılarda bölgeden alınacak kültürlerin incelenmesi sonucunda enfeksiyona neden olan ajanın belirlenmesi gerekir. Bunun sonucuna göre antibiyotik, antiviral veya antifungal ilaçlar kullanılarak enfeksiyonun ilerlemeden ortadan kaldırılması gerekir. Bazı kronik kasık ağrılarında ve nedensiz ağrılarda antidepresan kullanımının ağrıların dindirilmesine yardımcı olduğu da görülmektedir. Bu gibi durumlarda hekim önerisi ile antidepresan kullanımı da uygun olabilmektedir.

Kasıklarda ağrıya yol açan bazı hastalıklarda tedavi sürecinde cerrahi operasyonlar gereklidir. Endometriozis ve büyük yumurtalık kistleri gibi hastalıklarda laparoskopik cerrahi tekniği ile hastalığın tedavisi sağlanırken bu yöntem kapalı ameliyat şeklinde gerçekleştirildiği için hastanın bir an önce iyileşerek sağlığına kavuşması sağlanabilir. İlerlemiş vakalarda nadir de olsa rahim ve yumurtalıkların alınması gerekebilir. Bu durumda histerektomi operasyonu uygulanır. Kas ve eklemlerde oluşan hastalıklar veya fıtıklara bağlı olarak ortaya çıkan kasık ağrılarında fizik tedavi uygulamaları oldukça yararlıdır. Bazı ağrı türlerinde nörostimülasyon olarak da adlandırılan omurilik stimülasyonu ile ağrının beyne ulaşmasını engelleyici cihazların vücuda yerleştirilmesi ile ağrı hissi ortadan kaldırılabilir. Hekim tarafından ağrının hissedildiği tetik noktaların tespit edilmesi durumunda, bu bölgelere yerleştirilen uyuşturucu ilaç enjeksiyonları ile de şiddetli kasık ağrılarına yönelik tedavi uygulanabilmektedir. Yapılan tanı testlerinin sonucunda ağrıya neden olabilecek bir etkenin tespit edilememesi durumunda ağrının stres ve psikolojik sorunlardan kaynaklı olabileceği göz önünde bulundurulabilir. Psikolojik sorunlar ve depresyon kaynaklı ağrılarda ise psikoterapi uygulamaları yardımıyla ağrıların ortadan kaldırılabilmesi veya hafifletilmesi mümkün olabilmektedir. Ayrıca bu durumlarda psikolojik tedaviye ek olarak ağrı kesiciler yardımıyla da ağrıların dindirilebilmesi mümkündür.

Tüm bu uygulamalardan hangisinin veya hangilerinin tercih edileceğine alanında uzman hekimler tarafından yapılacak olan muayene ve incelemeler sonucunda karar verilmelidir. Eğer siz de nedenini bilmediğiniz kasık ağrılarına sahipseniz ve kasık ağrısına ne iyi gelir diye merak ediyorsanız, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurarak muayene olmalısınız. Yapılacak olan incelemeler sonucunda kasık ağrınızın nedenini öğrenerek tedavi sürecinize başlayabilir, ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.