İzolasyon Önlemleri

İZOLASYON

Hastanede yatan ve bulaşıcı hastalık tanısı/şüphesi olan hastalar uygun izolasyon kategorisine göre izole edilir.Bulaşıcı hastalık tanısı veya şüphesi olan hastalar, hastaneye yatırılma endikasyonları yönünden dikkatle değerlendirilmeli, mümkün olan her durumda ayaktan tanı ve tedavi hizmeti almaları sağlanmalıdır. Bu hastaların elektif yatışları ertelenmelidir.

İzolasyon Çeşitleri

  • İzolasyonlar kendi içlerinde 4 tanedir.
  •  Temas İzolasyonu
  • Sıkı Temas İzolasyonu
  • Damlacık izolasyonu
  • Solunum izolasyonu

Temas İzolasyonu

Epidemiyolojik önem taşıyan, hasta ya da çevresi ile direkt (hastanın cildiyle temas) veya indirekt temas (hasta odasındaki yüzeylere, tıbbi cihazlara dokunulması) yoluyla bulaşabilen mikroorganizmalarla kolonize ve/veya enfekte hastalar için uygulanması gereken izolasyon kategorisidir.

Acinetobacter baumannii, MRSA, P. aeruginosa, ESBLpozitif Klebsiella ve E.coli, C. difficile, Shigella, hepatit A, rotavirus, Kutanöz difteri, HSV, impetigo, bit, uyuz, herpes zoster (dissemine veya immünsuprese konakçıda) ,viral/hemorajik enfeksiyonlar (Lassa, Ebola, Kırım-Kongo), RSV, PIV veya enteroviral enfeksiyonlarda uygulanır.

Sıkı Temas İzolasyonu

Vankomisin dirençli enterokok ile Kolonize ve/veya infekte hastalar için uygulanması gereken izolasyon kategorisidir.

Temas- Sıkı Temas İzolasyon Önlemleri

Hastalar tek kişilik odalara yerleştirilmelidir.

2. Tek kişilik oda yoksa, aynı mikroorganizmayla kolonize ve/veya enfekte olan hastalar aynı odaya alınmalıdır.

Eller odaya giriş ve çıkışlarda ‘‘El Hijyeni Talimatı’’ na uygun olarak yıkanmalıdır. Odaya girerken temiz, steril olmayan eldivenler giyilmeli, çıplak elle hasta temasından veya odadaki yüzeyler ile temastan kaçınılmalıdır.

Hasta bakımı sırasında yoğun kontaminasyona neden olabilecek işlemler sonrasında (dışkı ya da enfekte yaraların drenajı ile direkt temas) eldiven değiştirilmelidir.

Odadan çıkmadan önce eldiven çıkarılmalı, eller antimikrobiyal içeren solusyonla yıkanmalı ya da su içermeyen alkollü el antiseptikleri ile el hijyeni sağlanmalıdır.

Eldiven çıkarıldıktan ve el hijyeni sağlandıktan sonra odada hiçbir yere dokunulmamalıdır. Gaita ve idrar inkontinansı, ileostomi ya da kolostomisi olan veya yara drenajı olan hastaların odasına girmeden önce temiz, steril olmayan önlük giyilmelidir.

Önlük odadan çıkmadan hemen önce çıkarılmalıdır.

Damlacık İzolasyonu

Öksürme, hapşırma, konuşma sırasında ağız ve burundan çıkan sıvılarla etrafa saçılan ve genellikle 1 metreden yakın mesafede bulaşabilen mikroplara yönelik alınan paketidir.

influenzae tip B enfeksiyonu, menenjit, pnömoni, epiglottit ve  invaziv neisseria meningitidis enfeksiyonu, , difteri, mycoplasma pneumonia, boğmaca, pnömonik veba, çocuklarda streptokokal (grup A) farenjit ve kızıl, adenovirus, influenza, kabakulak, parvovirüs B19, kızamıkçıkda uygulanır.

Damlacık İzolasyon Önlemleri

Hastalar tek kişilik odalara yerleştirilmelidir.

Tek kişilik oda imkanı yoksa, aynı mikroorganizmayla enfekte olan hastalar aynı odaya alınmalıdır.

Tek kişilik oda veya hastaların gruplandırılmaları mümkün olmadığı durumlarda enfekte hasta ile diğer hastalar ve ziyaretçiler arasında en az 1m mesafe kalacak şekilde yerleştirme yapılmalıdır.

Odanın özel bir havalandırma sisteminin olmasına ve kapının kapalı tutulmasına gerek yoktur.

Hastanın transportu gerektiğinde hastaya normal cerrahi maske takılmalı ve odasına dönene kadar çıkarmaması sağlanmalıdır.

Hastaya 1m veya daha yakın yaklaşması gereken herkes normal cerrahi maske takmalıdır.

Solunum İzolasyonu

Havada asılı kalma ve uzun mesafeler kat edebilme özelliğine sahip partiküller oluşturan mikroorganizmalara karşı korunma sağlamak için uygulanması önerilen izolasyon kategorisidir.

Balgam yaymasında aside dirençli basil pozitifliği saptanan akciğer veya larinks tüberkülozu, kızamık, suçiçeği veya bu enfeksiyonlardan şüphelenilen durumlarda uygulanır. Tüberküloz, kızamık, suçiçeği, yaygın zoster enfeksiyonu, sars, viral hemorajik ateş(Ebola, Lassa, Marburg, Kırım-Kongo) durumlarında uygulanır.

Solunum İzolasyonu Önlemleri

Hastalar tek kişilik odalara yerleştirilmelidir.

 Odalarda sürekli olarak negatif basınç ve saatte 6-12 kez hava değişimi sağlanmalıdır.

 Odanın havası hastanenin diğer bölümlerine çıkmadan önce yüksek düzeyde filtrasyondan ( HEPA filtresi) geçirilmeli ya da direkt dışarı atılmalıdır. 

Tek kişilik negatif basınçlı oda imkanı yoksa, aynı mikroorganizmayla enfekte olan hastalar aynı odaya alınmalıdır.

Hasta odasının kapısı ve pencereleri kapalı tutulmalıdır.

Hasta zorunlu haller dışında odadan çıkmamalıdır.

Hasta ile temasta olduğu durumlarda N95 ve önlük kullanmalıdır.