1-31 Ekim Meme Kanseri

1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI
1-31 Ekim Meme Kanseri farkındalık haftasında Akdamar Hastanesi çalışanlarımızı ve hastalarımızı bilgilendirmek adına eğitim verdik ve stand kurduk.
''ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR''
MEME KANSERİ NEDİR?
Meme kanseri, memedeki hücrelerin kontrolsüz şekilde büyüyerek tümör oluşturduğu bir hastalıktır. Meme, üç ana bölümden oluşur: Süt üreten doku yani süt bezleri, sütü meme ucuna taşıyan kanallar ve bu yapıları bir arada tutan bağ dokusu. Meme kanseri süt kanalları ve süt bezlerinden başlar. Erken evrede tespit edilebilir ve bu aşamada tedavi edilirse, genellikle yaşamı tehdit etmez. Kanser hücreleri süt kanalından çıkıp, çevre meme dokusuna yayılmaya başladığında (invazyon) memede ele gelen kitle ya da sertlik olarak hissedilebilir.
İnvaziv meme kanseri, koltuk altı lenf düğümlerine veya diğer organlara yayılabilir (metastaz). Uzak metastaz yaşamı tehdit eden bir durum olup ölümcül olabilir. Meme kanseri tedavisi kişiye özel planlanır, çünkü bu kanser çok çeşitli alt gruplar, farklı özellikler gösteren hücrelerden oluşur. Her tedavi yöntemi her kanser hücresinde aynı etkiyi göstermez. Sonuç olarak tedavi, hastanın yaşı, fizyolojisi, sağlık durumu gibi kişisel özelliklerine ve meme kanserinin türü ile evresine bağlı olarak cerrahi, radyoterapi ve çeşitli ilaç tedavilerini içeren bir kombinasyon şeklinde planlanır.Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?Meme kanseri farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bazı belirtiler oldukça belirgindir, bazıları ise sadece meme dokusunun diğer bölgelerinden farklı görünebilir. Ayrıca, meme kanseri bazen hiçbir şikayete neden olmayabilir. Ancak semptomlar ortaya çıktığında şunları içerebilir:
Memede ele gelen kitle,
Memenin boyut, şekil veya konturunda değişiklik,
Koltuk altında ele gelen kitle,
Meme ya da meme ucundaki ciltte değişiklikler: Ciltte çukurlaşma, büzülme, pullanma kabuklanma,
Meme ucundan kanlı ya da şeffaf akıntı gelmesi,
Bu belirtiler gözlemlendiğinde, bir sağlık profesyoneline başvurulması önemlidir.
Meme Kanserinde Erken Tanının Önemi
Meme kanserinde erken tanı, hastalığın tedavi başarısını önemli ölçüde artıran kritik bir faktördür. Erken evrede tespit edilen meme kanseri, henüz çevre dokulara ve vücudun diğer bölgelerine yayılmadığı için tam tedavi olma şansı çok yüksektir. Aynı zamanda daha hafif tedaviler mümkün olabilmekte ve hastanın yaşam kalitesi artmaktadır.
Erken tanı, mamografi ve düzenli doktor kontrolleri ile mümkündür. Özellikle 40 yaş üstü kadınların düzenli olarak meme kanseri taramalarını yaptırması, meme kanserinin erken evrede tespit edilmesinde büyük rol oynar. Kendi kendine yapılan meme muayeneleri de meme dokusundaki değişiklikleri fark etmeye yardımcı olabilir. Erken tanı tedavi şansını artırır ve hastanın iyileşme sürecini hızlandırır.
Meme Kanserinde Düzenli Kontrollerin Önemi
Düzenli doktor kontrolleri ve mamografi gibi tarama testleri, meme kanserinin erken evrede tespit edilmesine yardımcı olur. Erken tanı sayesinde kanserin henüz yayılmadan fark edilmesi ve tedavi şansının artırılması sağlanır. Ortalama risk grubundaki kadınların 40 yaşından itibaren yılda bir kez tarama mamografisi yaptırması ve klinik meme muayenesi önerilir.
Kendi Kendine Meme Muayenesinin Önemi
Kendi kendine meme muayenesi, kadınların farkındalığını arttırmak suretiyle erken tanıya destek olmaktadır. Bu muayene, memede anormal bir kitle ya da değişiklik olup olmadığını tespit etmenin basit ve etkili bir yoludur. Bu sayede, memede olası bir değişiklik erken evrede fark edilebilir.
Kendi Kendine Meme Muayenesine Ne Zaman Başlanmalı
Kadınlar, kendi kendine meme muayenesine 20 yaşından itibaren başlamalıdır. Genç yaşlardan itibaren meme dokusunun normal yapısını tanımak, ileride meydana gelebilecek değişikliklerin erken fark edilmesine yardımcı olur.
Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
Kendi kendine meme muayenesi, aynada kendi bedenini inceleme ile başlar. Memelerin boyut ve şeklindeki anormal değişiklikler kontrol edilir. Ardından elle yapılan palpasyon ile memede ya da koltuk altında kitle veya sertlik olup olmadığı kontrol edilir. Dairesel hareketlerle tüm meme bölgesi dikkatlice hissedilir.